Sitemizdeki deneyiminizi geliştirmek için çerez kullanıyoruz. Sitemizi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz. Daha fazla
Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi Mahallesi, Gazi Bulvarı No: 150 Kemalpaşa / İzmir
“Sürdürülebilirlik nedir?” önce bu kavramı tanımakla başlayalım. Sürdürülebilirlik; bugün kendi ihtiyaçlarımızı karşılarken gelecek kuşakların ihtiyaçlarını karşılayabilme olanaklarını tehlikeye atmamak, olarak tanımlanabilir.
Günümüzde artan nüfus, teknolojik gelişmeler, insanların istek ve ihtiyaçlarının artması; üretimin ve tüketimin de artmasına ve buna bağlı olarak çevre kirliliği ile doğal kaynakların zarar görmesine neden olmaktadır.
Tüketimin hızlı ve değişen yapısı ambalaj sektörünün de büyümesini ve daha da önem kazanmasını sağlamıştır. Bu nedenle ambalaj üreticilerinin, tüketim alışkanlıklarının değişimine ayak uydururken çevre dostu ürünler geliştirerek, yarınları korumaya ve sürdürülebilir üretime katkı sağlamaya yönelik çalışmalar yapmaları gerekmektedir.
Sürdürülebilir Ambalaj Tasarımları ve Önemi
Ambalajın görevi, kapladığı ürünün tazeliğini, kalitesini, kokusunu korumakken artık çevreyi ve dolayısıyla yarınları korumak gibi önemli bir misyonu daha üstlenmesi gerekmektedir. Çevre kirliğinin tüm dünyada geldiği nokta, tüketicilerin de bu konuda bilinçlenmelerini ve sürdürülebilir ambalaj kullanan markaları tercih etmelerini sağlamaktadır.
Üreticilerin sürdürülebilir ambalaj tasarımı için yüksek teknolojiye ve güçlü bir AR-GE’ye sahip olmaları gerekmektedir. Çünkü ambalajın materyalinin ürünü koruma görevinden taviz vermeyecek gibi güçlü ancak geri dönüştürülecek ya da doğaya zarar vermeden yok olabilecek kadar da hafif malzemeden üretilmesi önemlidir.
Doğaya zararlı petrol bazlı bir PE film kullanmak yerine, şeker kamışından elde edilen, yenilebilen polietilen olarak da bilinen Biyopolietilen’den üretilmiş bir ambalaj, sürdürülebilir ambalaj tasarımı için oldukça iyi bir örnektir. Çünkü yenilenebilir kaynak olan şeker kamışı, petrol gibi atmosfere CO2 salmak yerine havadaki CO2’yi tüketerek çevreyi korur.
Çevre Dostu Ambalaj Modelleri
Çevre dostu ambalaj tasarımlarında dönüştürülebilir materyal kullanılmasının avantajlarından bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz: su kullanımını azaltır, depolama atıklarını azaltır, hava kirliliğine neden olmaz, sera gazı oluşumunu engeller, insan sağlığını tehlikeye atmaz. Ayrıca ambalajda kullanılan materyallerin azaltılması sayesinde daha az enerji ihtiyacı ortaya çıkar ve bu da daha ekonomik bir üretim sağlar.
Yüksek bariyerli esnek ambalaj çözümlerinde uzmanlığıyla bilinen SESA, tek polimerli malzemeleri farklı formlarda sunma başarısıyla küresel oyuncuların önüne geçmiş önemli bir marka olarak; çevre dostu ambalaj modelleri ile dikkat çekmektedir.
Polietilen (PE), kolayca elde edilebilen, kolayca geri dönüştürülebilen ve uygun maliyetli önemli bir malzeme iken düşük erime noktasına sahip olması sebebiyle kolayca esnediğinden mono malzeme çözümü olarak şekillendirilmesi ve üzerine baskı yapılması çok zor bir malzeme haline gelmektedir. Ancak SESA güçlü AR-GE çalışmalarıyla normal bir PE’den daha dayanıklı olan kendi PE filmini geliştirerek, bu hassas malzeme ile istikrarlı bir üretimi mümkün kılmıştır.
Çevre dostu ambalaj modeline başka bir örnek de belli bir nem ve sıcaklıkta, belli bir zaman durduktan sonra kendi kendine toprağı besleyen minerallere dönüşme özelliğine sahip olan ambalajlardır. Bu gübreleşebilen ambalajlar selüloz ve PLA bazlı, metalizeli ve kâğıt alternatifli çok katlı yapılarda üretilebilmektedir.